Schiphol airport

Locatie: Schiphol Rijk, Terminal West
Opdrachtgever: Schiphol Real Estate
Ontwerp: Void interieurarchitectuur
Grafisch ontwerp: Uncoated
Oplevering: najaar 2017
Film: Stijnstijl / Fotografie: Rene de Wit

Get the basics right
In opdracht van Schiphol Real Estate (SRE) werkt Void sinds 2013 aan de renovatie van een aantal business centra op Schiphol. Met het project ‘Get the basics Right’ wil SRE de algemene ruimtes (lifthallen, gangzones, trappenhuizen, toiletgroepen) van haar kantoren verbeteren. Er werd gevraagd om een nieuw interieurconcept toepasbaar op meerdere locaties.  We zijn gestart op Terminal West waar van 2013-2016 alle 6 de kantoorvloeren zijn gerenoveerd volgens het nieuwe interieurconcept. In 2018 is gestart met de aanpak van Terminal Centraal.  Hiervoor hebben wij na Covid een herzien interieurconcept ontwikkeld, passend bij de nieuwe eisen die worden gesteld aan de werkplekomgeving post Covid. 

 

Terminal West 2013-2016
Er is gestart met de landzijdige kantoren in Terminal West. De uitkomst van het kwaliteitsonderzoek onder de huurders was duidelijk. Het kantorengedeelte voldoet niet meer aan de wensen en eisen van deze tijd. Uitgangspunt voor het nieuwe interieurconcept is het aanbrengen van meer licht, kleur en dynamiek.

Grafische aanpak
In gangen van 200 meter lang kun je slechts beperkt ruimtelijke ingrepen doen. Om toch meer dynamiek aan te brengen hebben we dan ook gezocht naar een ruimtelijke interpretatie van een grafische taal. In samenwerking met een grafisch ontwerper hebben we het lijnenspel afkomstig van constructie-tekeningen van een vliegtuigvleugel vertaald naar kleurvlakken op vloeren en wanden. Hierbij wordt de architectuur bewust genegeerd en lopen vloervlakken door op wanden en over deuren. 

Dynamische patronen
De verschillende diagonale patronen worden in 3 kleuren toegepast. Hierdoor is het mogelijk iedere gang en lifthal in het 7 verdiepingen tellende gebouw binnen een eenduidig concept toch uniek te maken. De diagonaal is ook terug te vinden in de nieuwe (verlichte) bewegwijzering die haaks in de gangen is gepositioneerd en zorgt voor een informatieve onderbreking van de lange gangen.

 

Daglicht
In de gangzones zelf zijn de wanden voorzien van een subtiel wit diagonaal patroon, uitgevoerd in hoogglans en mat. Daarnaast is door het plaatselijk verbreden van de gangzone t.b.v. een pantry-functie een plek ontstaan voor ontmoeting en tevens zorgt dit voor meer daglichttoetreding.

Meer
projecten